donderdag 5 juli 2018

Hondje

Achter mij in de bus zitten een moeder en haar dochtertje. Moeder heeft alle aandacht voor haar kind en de lach van het meisje vrolijkt me meer op dan het weer. Dan wijst moeder haar op Wilka, die zoals gewoonlijk onder mijn stoel ligt met haar kop richting de achterkant van de bus. “Kijk, een hondje.” “Hondje!” kraait het kind. “Ja, dat is een lief hondje hè?” vraagt moeder. Wilka is een hoop, waaronder lief, maar een hondje? Met haar 30 kilo en dikke vacht lijkt me ‘hond’ meer op zijn plaats. Zeker vergeleken met het meisje. Vreemd eigenlijk, die neiging om voor kleine kinderen alles te verkleinen.
 
Maken we daarmee de wereld soms minder angstaanjagend? Het is maar een hondje, dus leuk en zeker niet eng. Over wespjes hoor ik mensen niet. Het zijn dan ook nare steekbeesten. Bijen worden alleen verkleind als ook de bloemetjes erbij worden gehaald. Het formaat heeft hier niets mee te maken; wespen en bijen zijn met recht beestjes te noemen. Fruitvliegjes krijgen momenteel geregeld gemopper te verduren, maar mogen klein blijven. Misschien omdat ze niet prikken en hooguit worden bestempeld als vies en irritant?
 
Zelf gebruikte ik in mijn eerste zin met een andere reden een verkleinwoord. Je dacht bij ‘dochtertje’ waarschijnlijk meteen aan een kind, terwijl een dochter ook een vrouw van 60 kan zijn. In zo’n geval maakt een verkleinwoord meteen de situatie duidelijk. Aangezien Wilka de enige hond in de bus is, en zoals gezegd niet klein, is ook dit niet de juiste verklaring.
 
Lammetjes, geitjes, poesjes... Ik hoor het allemaal als er met kleintjes over dieren wordt gepraat. Speelt de schattigheidsfactor dan een rol? Maar ook deze ingeving stemt me niet tevreden. Een egeltje doet me denken aan een figuur uit een prentenboek, of een dier dat je een schoteltje drinken moet brengen. “Kijk, er zit een egel in de tuin” klinkt al gauw als het begin van een les of waarschuwing voor stekels.
 
Een combinatie van angst wegnemen, aaibaarheid en gezelligheid dan? Als ik de bus uitstap, weet ik het nog niet. Jij wel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten