zondag 14 februari 2016

Weerzien met de W-tjes

Het W-nest uit 2013, een van de vele nestjes pups gefokt door KNGF Geleidehonden. Een paar weken samen opgegroeid en daarna allemaal hun eigen weg gegaan. De wereld leren kennen met hun puppypleeggezin, een vak geleerd op school en daarna ingetrokken bij hun nieuwe baas. Broers en zussen verspreidden zich letterlijk van Limburg tot Noord-Holland. Nu, drie jaar later, zijn ze weer even samen. Een recept voor een heel speciaal verjaardagsfeestje.
 
© Boeddha Productions
 
Een gemêleerde groep mensen en een groep honden die bizar veel op elkaar lijken. Dat is het resultaat van een spontaan plan van enthousiaste geleidehondenbazen die graag wilden weten waar de broers en zussen van hun kanjer zijn beland. Al voor het feest echt begint voelt iedereen aan dat dit een speciale dag gaat worden, want hoe bijzonder is het dat alle bazen en honden de soms behoorlijk lange reis aangaan om aanwezig te zijn? Winnie, Wiggles, Whitney, Wizard, Wilka, Winke, Woody en Wavey zijn er allemaal. Vijf geleidehonden, een buddyhond en twee honden die net geen diploma behaalden maar die minstens zo welkom zijn. Stuk voor stuk honden die het leven van hun baas makkelijker en mooier maken. Je kunt dus wel stellen dat papa Santos en mama Wencke goed werk hebben geleverd. Oudduitse herder Wencke, het fokgastgezin en het vorige gezin van Santos maken de reünie compleet. Helaas voor ons verspreidt golden retriever Santos nu zijn genen in Ierland en kan hij niet aanwezig zijn.
 
 
Wandelen met familie W
Al snel begeeft de hele groep zich richting de Hilversumse hei, zodat het gezin in alle vrijheid kan rennen en spelen. Het is heerlijk om in zo’n groep te wandelen. Moeder neemt als vanzelf haar rol weer op zich en haar kinderen accepteren dit zonder morren. Ondertussen zijn wij onder de indruk van het onderlinge respect binnen de roedel en wisselen we ervaringen en anekdotes uit, onderbroken door verwonderde kreten van herkenning en plezier. Dat iedereen dolblij is met zijn of haar hond druipt af van ieder woord. Vrijheid, zo blijkt maar weer, kent vele vormen.
 
Terug naar het begin
Ik grijp de kans om andere W-tjes te aaien en zo verschillen en overeenkomsten te ontdekken. Die laatste zijn er genoeg: elke keer als ik Wilka bij me roep, controleer ik even of ik wel het goede W-tje beloon. De ontmoeting met mama Wencke is voor mij erg speciaal. Het is de eerste keer dat ik de moeder van mijn geleidehond ontmoet. Ik zie uit de eerste hand waar mijn Wilka vandaan komt. Ik voel overeenkomsten, maar zie bij Wilka ook duidelijk de genen van een golden retriever. En van de manier waarop mama haar oortjes rechtop zet, kan Wilka alleen maar dromen.
 
Taart mag op een verjaardagsfeest natuurlijk niet ontbreken. Ondertussen blijkt er nog meer dan genoeg gespreksstof te zijn, want hoe is het om een dekreu in huis te hebben? Hoe waren de eerste weken van dit nestje? Hoe doen de nu volwassen honden hun werk? Alle informatie wordt gretig ontvangen en de vragen vliegen in het rond. We zijn slechts aan elkaar verbonden door het feit dat we op een bepaald moment op de wachtlijst stonden en KNGF Geleidehonden tot deze matches besloot. Hoe goed deze combinaties van hond en baas ook zijn, dit is geen garantie voor een klik onderling. Maar net als bij de honden, die vanaf het begin een sociale en blije roedel vormen, worden onze gesprekken gekenmerkt door wederzijdse interesse en respect. Het cirkeltje is rond: wij bazen leren meer over het begin, de gastgezinnen zien het resultaat van hun inzet. Het afscheid is dan ook hartelijk en vol dankbaarheid. Want wat we vanaf het begin eigenlijk al wisten is meer dan bevestigd: het is een hele bijzondere dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten